Thuis Toerisme Voor fashionista’s en toeristen: 7 goede redenen om naar Oezbekistan te gaan Wat te zien in Samarkand en Bukhara, waar souvenirs te kopen, welke pilaf te proberen – deze en andere tips in ons artikel.

Publiciteit

Voor fashionista’s en toeristen: 7 goede redenen om naar Oezbekistan te gaan Wat te zien in Samarkand en Bukhara, waar souvenirs te kopen, welke pilaf te proberen – deze en andere tips in ons artikel.

Voor fashionista’s en toeristen: 7 goede redenen om naar Oezbekistan te gaan

Om in een sprookje te stappen
Ja, ja, in het echte, over Aladdin met prinses Budur en de stad, waar het blauw van de koepels van de madrasa’s ruzie maakt met de lucht, mozaïeken glinsteren in de zon als edelstenen, en echte geschiedenis is verweven met legendes. En dit alles in het oude Samarkand, dat meer dan 2500 jaar oud is. Het was onderdeel van de Grote Zijderoute, de hoofdstad van het uitgestrekte rijk van Tamerlane, of Timur, zoals hij hier bekend staat. De grote krijgsheer ligt begraven in het Gur-Emir mausoleum, waarboven een sierlijke koepel met blauwe tegels uitrijst. Trouwens, om de constructie van de koepel lichter te maken, gebruikten de meesters… papier-maché. Dit is hoe architecturale wonderen worden geboren en anderen inspireren om nog grotere werken te creëren.

Gur-Emir bijvoorbeeld, er bestaat zo’n versie, diende als inspiratiebron voor de bouwers van de Taj Mahal. In het algemeen is de persoonlijkheid van Timur verpakt in vele legendes. Een van hen zegt dat als zijn as wordt verstoord, er groot ongeluk zal gebeuren. En ter bevestiging van deze woorden halen veel gidsen een onbetwistbaar feit aan – Sovjetwetenschappers openden de tombe op 20 juni 1941….

Wat is er nog meer te zien in Samarkand op één dag? Natuurlijk mag je Registan – “het plein bedekt met zand” – niet missen. In vertaling klinkt het bescheiden, maar het ziet er luxe uit. Het ensemble met drie madrasahs – Ulugbek, Sherdor en Tillya-Kari – is een meesterwerk van architectuur met perfecte proporties, luxueuze gevels versierd met mozaïeken, fantasierijke ornamenten en de afbeelding van sneeuwluipaarden met de zonneschijf op hun rug (het embleem van Samarkand). Onder de koepels van de madrasah bevinden zich tegenwoordig ambachtelijke winkeltjes waar je ongewone souvenirs kunt kopen. Bijvoorbeeld een bord met het abr (obloka) patroon, dat beschermt tegen het boze oog, of een kerstboomspeeltje met traditionele beschildering. Exclusief – handgeschilderd kerstspeelgoed gemaakt van pompoen.

En als je zelfs na een bezoek aan Registan nog niet genoeg onder de indruk bent, wacht dan op het “gouden uur” (tijd vóór zonsondergang, ideaal om te filmen) en ga naar het mausoleumcomplex van Shahi-Zinda (vertaald als “levende koning”). De mozaïekpatronen en het hemelse glazuur maken reizigers al eeuwen gek met hun schoonheid.

Op het Registanplein vertonen ze elke dag om 21:00 uur een licht- en muziekprogramma met soms een spectaculaire lasershow over de geschiedenis van Samarkand. De toegang is gratis.

Dit vind je misschien ook leuk

Publiciteit