Thuis Toerisme Afdingen, fooien geven, zoenen: wat je niet moet doen in Azerbeidzjan om gênante situaties te vermijden

Publiciteit

Afdingen, fooien geven, zoenen: wat je niet moet doen in Azerbeidzjan om gênante situaties te vermijden

Basismemo met tips voor toeristen – zeker nuttig als je voor het eerst naar Bakoe vliegt.

In augustus 2022 meldden de Azerbeidzjaanse autoriteiten dat Russen de toppositie hadden ingenomen wat betreft het toeristenverkeer naar hun land. Duizenden mensen herontdekten Bakoe, Ganja, Sumgayit en andere regio’s van de staat in het oostelijke deel van de Transkaukasus.

In ons artikel leer je hoe je je moet gedragen in Azerbeidzjan, zodat je niet in een vervelende situatie terechtkomt en niet in de problemen raakt. Er zit niets bovennatuurlijks in de selectie – het is eerder een memo voor het geval dat. Los daarvan gaven we soortgelijke aanbevelingen voor Oezbekistan.

Politiek

Azerbeidzjan en Armenië hebben een ingewikkelde politieke situatie. Als je van plan bent om eerst door het Armeense grondgebied te reizen, met name Nagorno-Karabach, is het daarom beter om binnen te komen met een Russisch binnenlands paspoort. Dit is mogelijk omdat Armenië en Rusland de “Single Customs Union of the EAEU” hebben ondertekend.

Een dergelijk besluit maakt het mogelijk om de markering van een bezoek aan Armenië in het buitenlandse paspoort te omzeilen. Er zijn gevallen geweest waarin toeristen met zo’n stempel Azerbeidzjan niet in mochten. Dit is echter geen wijdverspreide praktijk, er zijn reizigers die beweren dat ze geen problemen hadden aan de grens. Maar we raden je aan om je te herverzekeren.

Markt

Er heerst de overtuiging dat je in de Kaukasus kunt en moet afdingen – dat de lokale bevolking de gretigheid van toeristen om de prijs te drukken respecteert. Maar dit is niet helemaal waar. In Azerbeidzjan houden veel inwoners er bijvoorbeeld niet van om af te dingen als ze naar de markt gaan. Sommigen beschouwen het als een teken van onvermogen, anderen houden gewoon niet van dit proces. Dezelfde overtuigingen zijn vaak terug te vinden bij verkopers.

Als je niet wilt afdingen op tomaten, doe dat dan ook niet, dan zal niemand slecht over je denken.

Bij een bezoek aan de levensmiddelenmarkt moet je echter waakzaam blijven. Vaak worden hier goederen zonder prijskaartje tentoongesteld. Deze truc vervult ten minste twee functies: het zorgt ervoor dat de koper zich tot de verkoper wendt en stelt hem in staat om een willekeurig bedrag voor de goederen te vragen. Om niet te veel te betalen voor fruit, groenten en kruiden, moet je je richten op de winkelprijzen voor dezelfde artikelen. Dan zul je meteen begrijpen of de verkoper de bar heeft overschat of juist heeft toegegeven.

Dit vind je misschien ook leuk

Publiciteit